Afgelopen december heeft PULSE V samen met PULSE IV een workshop gedaan op de VU om te leren van en met elkaar. Het was erg leuk en leerzaam om met elkaar samen te werken. Hieronder vertelt deputy manager Emma Klever over het succes van de workshop.

Doel van de workshop

Het doel van de workshop was om ervoor te zorgen dat kennis van PULSE IV werd overgedragen aan de teamleden van PULSE V. De workshop werd georganiseerd door Lisa en Alyssa die voor het tweede jaar bij PULSE Racing zitten. Een belangrijk doel van de workshop was om ervoor te zorgen dat voor iedereen duidelijk is hoe apparaten en metingen voor onderzoek verricht moeten worden. Voorbeelden van apparaten die gebruikt worden tijdens trainingen zijn de Compex en de Splitter die voor velen nog erg nieuw zijn. In handleidingen hadden we al over het gebruik kunnen lezen, maar je leert toch het meest om in de praktijk bezig te zijn met de Compex en de Splitter.

Wat hebben we gedaan tijdens de workshop

Tijdens de workshop stond het werken met de Compex en het oefenen van het uitvoeren van metingen voor het onderzoek centraal. De workshop bestond uit vijf verschillende rondes. We werden verdeeld in drie groepen. Tijdens de eerste ronde hielden we ons bezig met het maken en aanpassen van stimulatieprogramma’s met het Berkelbike full control programma. Ook zijn we bezig geweest met de Splitter waarover we in de volgende nieuwsbrief een update geven. Dus, stay tuned! Op dit moment hebben we voor onze atleten goed werkende stimulatiepatronen, maar het is belangrijk dat we de stimulatiepatronen kunnen aanpassen op het moment dat deze patronen minder goed werken.

In de tweede ronde hebben we de bloeddruk en hartslag gemeten. Dit zijn vrij algemene handelingen die gedaan moeten worden voor het onderzoek en het is belangrijk dat iedereen deze parameters op dezelfde manier meet.

In de derde ronde hebben we een Compexprogramma (programma: potentiatie) op onszelf geprobeerd. ‘Dit was voor mij de eerste keer dat ik elektroden en stroom op mijn benen heb ervaren, dus dat voelde wel vreemd.’ In een volgende ronde hebben we onze eigen motorpoints bepaald met de Compex. Dit hebben we gedaan door een referentie-elektrode op het been te plakken en wat gel op je been te smeren. Vervolgens ga je met de motorpen over de referentie-elektrode totdat je beweging van de spier voelt en ziet. Het is belangrijk om de elektrodes bij de atleten bij deze motorpoints te plakken. Op deze posities reageren de spieren namelijk het best op de stroom. Wederom was dit een vreemd gevoel, maar erg leuk en leerzaam om dit gevoel te ervaren. Als laatst hebben we nog geprobeerd om zelf een Compexprogramma te maken.

Wat heeft de workshop ons gebracht

Ik vond het een hele leuke een leerzame workshop. Het heeft zeker geholpen om de werkzaamheden en metingen nog beter in de vingers te krijgen. Het werken met de apparatuur werd voor mij een stuk duidelijker en het is fijn dat we allemaal op één lijn zitten wat betreft het uitvoeren van metingen. Uiteraard was het gezellig om met het hele team bij elkaar te zijn en heeft het zeker bijgedragen aan de teambuilding!