Ook zijn er ontwikkelingen bezig rondom de functionele elektrische stimulatie (FES). Het PULSE Racing team gaat vanaf heden SDSS implementeren in de trainingen. SDSS staat voor Spatially Distributed Sequential Stimulation, oftewel verdeelde stimulatie. Hierbij worden de elektrische impulsen naar 4 kleine elektrodes gestuurd in plaats van één elektrode (SES). SDSS is een systeem ontwikkeld door het Servische bedrijf ‘3F-Fit Fabricando Faber’. Dit bedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen van systemen dat mensen met een beperking helpt te bewegen, met als doel om de kwaliteit van leven te verbeteren.  

 

Het systeem zorgt ervoor dat de elektrische pulsen om en om naar één van de kleine elektroden gestuurd worden, in plaats van naar een enkele electrode. Onderzoek heeft aangetoond dat SDSS ten aanzien van SDS (eenzijdige stimulatie) zorgt voor het leveren van een groter power output tijdens FES-cycling. Zo blijkt men bijvoorbeeld 25% meer vermogen te kunnen leveren tijdens het strekken van de knie. Daarnaast lijken de spieren minder snel vermoeid te raken wanneer SDSS gebruikt wordt. Wij hopen u snel de eerste ervaringen met SDSS te kunnen delen!