Meteen naar de inhoud

FES Cycling

Functional Electrical Stimulation

FES is een techniek die wordt gebruikt om een actieve beweging aan te sturen. Dit houdt in dat de spieren zelf aanspannen en dus niet passief worden bewogen. Bij deze techniek worden korte elektrische stroompjes via oppervlakte elektroden op de huid naar de zenuwen geleid. Door het prikkelen van zenuwen in de spieren wordt een spiercontractie veroorzaakt. FES kan worden toegepast bij mensen met een dwarslaesie, beroerte of andere neurologische aandoeningen waarbij spieruitval een symptoom is.

De meeste gebruikte opstelling voor FES bij mensen met een dwarslaesie is de combinatie van FES met een fietsergometer. FES moet hierbij de zenuw stimuleren, zodat er een volledige trapcyclus kan worden uitgevoerd. In de meeste gevallen worden de grote spiergroepen in de bovenbenen, quadriceps, hamstrings en gluteus, gestimuleerd waarbij een computer de stimulatieparameters beheert en zorgt voor een soepele trapcyclus. Onderzoek heeft uitgewezen dat door FES-gestimuleerd fietsen leidt tot een verbeterde doorbloeding van de onderste extremiteiten wat gunstig is bij het voorkomen van complicaties zoals decubitus. Ook wordt er in onderzoek een toename van de contractiesnelheid, spierweefsel, zuurstofopname en uithoudingsvermogen van gestimuleerde spieren geconstateerd. Naast gunstige fysiologische effecten is het FES fietsen ook bevorderlijk voor de mentale gesteldheid van de patiënt. Het bewegen veroorzaakt een toename in Bèta-endorfine en de ervaring van patiënten om hun eigen benen weer te zien bewegen is erg bevredigend. Het is ook aangetoond dat elektrostimulatie een positief effect heeft op het verminderen van spasticiteit in de aangedane ledematen.

De BerkelBike

BerkelBike is de belangrijkste partner van PULSE Racing en tevens de leverancier van onze wedstrijdfiets. Het Nederlandse bedrijf behoort momenteel tot de top van de producenten in fietsen met FES ondersteuning voor consumentengebruik.
BerkelBike produceert de gelijknamige Berkelbike, een driewieler die speciaal is ontworpen voor mensen met een dwarslaesie. De fiets wordt aangedreven door de armen en benen van de bestuurder. De voortbeweging door middel van de armen vormt de primaire aandrijving en werkt hetzelfde als bij een normale handbike voor rolstoelgebruikers. De beweging van de benen wordt gerealiseerd door FES, waardoor mensen met een dwarslaesie weer hun benen actief kunnen bewegen. De BerkelBike kan zowel binnen als buiten gebruikt worden en is hierdoor geschikt als vervoersmiddel en trainingsapparatuur.